مددکاران نیاز به توانمندسازی از سوی مسئولان دارند
کد خبر: 3821839
تاریخ انتشار : ۰۳ تير ۱۳۹۸ - ۰۹:۰۱

مددکاران نیاز به توانمندسازی از سوی مسئولان دارند

گروه اجتماعی ــ مددکار انجمن حمایت از زندانیان استان کرمانشاه گفت: اختیارات مددکاری و فعالیت‌های تخصصی مددکاری خانواده بر کسی پوشیده نیست و در حوزه مددکاری باید اختیارات گسترده‌ای به مددکاران داده شود اما امروز مددکاران خود نیاز به توانمندسازی از سوی مسئولان دارند.

احسان کریمی، مددکار انجمن حمایت از زندانیان استان کرمانشاه در گفت‌وگو با ایکنا از کرمانشاه، با ارائه تعریفی کوتاه از کار یک مددکار و فعالیت در این حیطه اظهار کرد: مددکاری در واقع یک حرفه یاورانه است که تلفیقی از روانشناسی، مشاوره، جامعه‌شناسی و اصول رفتاری است.
وی افزود: اگر بخواهیم کامل‌تر این حرفه را معرفی کنیم مددکاری حرفه‌ای مبتنی بر دانش تخصص مهارت است که هدف آن کمک به فرد یا افراد دچار مشکل و یا بحران است و البته این کمک مبتنی بر توانایی‌های خود فرد است و مددکار می‌تواند کمک کند فرد با ماهیت مشکل و توانایی‌های درونی و بیرونی خود آشنا شود و بتواند مشکلات را حل کند.
مددکار انجمن حمایت از زندانیان استان کرمانشاه مددکاری در حوزه خانواده‌های نیازمند زندانیان را دارای جنبه‌های بسیاردر حوزه بحران‌های روحی خانوادگی و مشکلات فردی و گروهی، مسائل مالی، اختلالات فردی، اعتیاد، افسردگی، خودکشی، طلاق و ... دانست و گفت: واقعیت این است که با زندانی شدن یک فرد یک خانواده بدون سرپرست در جامعه رها می‌شوند و خانواده‌هایی که اغلب از پیش دچار مشکلاتی هستند با نبودن سرپرست دچار سردرگمی و بی‌پناهی با موجی از آسیب‌های پنهان روبه‌رو می‌شوند و تأثیرات فقدان همسر و پدر بر خانواده زندانیان بسیار گسترده است.
کریمی اظهار کرد: خانواده یک سیستم است که اجزاء تشکیل شده مشکل در هر جزء باعث بروز اختلال در کل سیستم می‌شود حال این سیستم با نبود یکی از اعضاء دچار مشکل می‌شود و این مشکل نه تنها تأثیرات منفی درون خانوادگی دارد بلکه تأثیراتی بر جامعه هم دارد چون خانواده جزء جامعه هست و تعاملاتی نیز با جامعه دارند.
این مددکار تصریح کرد: به‌عنوان مثال فرزند خانواده زندانی که به‌دلیل مسائل مالی مجبور به ترک تحصیل می‌شود و در بازار آشوب امروز مشاغل سیاه را انتخاب می‌کند این آسیب از خانواده به جامعه منتقل می‌شود، حال خانواده زندانیان که به یکباره دچار بحران شده‌اند مورد پذیرش مددکاران هستند.
کریمی با تشریح وظایف مددکار در برابر افراد آسیب‌پذیر در جامعه اظهار کرد: باید بدانیم که مددکاران برای خانواده‌های دچار بحران در معرض آسیب چه انجام می‌دهند و اگر بخواهیم مددکاری را برای این افراد شرح دهیم باید توانمندسازی را از جزء به جزء افراد خانواده در زمینه روحی، فرهنگی و اقتصادی انجام داد اما به دلیل محدودیت‌های مددکاری در کشور هرگز واژه توانمندسازی به معنای واقعی اجرا نمی‌شود.
وی به خدمات ارائه شده از جانب انجمن‌های حمایت از زندانیان اشاره کرد و افزود: در واقع انجمن حمایت از زندانیان از بدو ورود فرد به زندان تا آزادی، خانواده فرد را تحت پوشش قرار می‌دهد و سعی در حل مشکلات آن‌ها دارد و کمک‌های انجمن حمایت از زندانیان در واقع مسائل مالی، بهداشتی، روانی و فرهنگی خانواده‌ها را پوشش می‌دهد هرچند ناکافی اما در حد توان سعی در حل معضلات این خانواده‌ها دارد.
کریمی گفت: کمک‌های انجمن حمایت از زندانیان در حوزه مددکاری جنبه‌های بسیاری از تشکیل پرونده مددکاری، کمک به فرایند توانمندسازی از طریق بسته‌های کمکی، برگزاری دوره‌های پیشگیری، کمک‌های مالی، کمک‌های غیرنقدی مثل جهیزیه و معرفی جهت پیگیری برای درمان را شامل می‌شود و در واقع اگر بخواهیم در خصوص فعالیت مددکاری حرفی ارائه کنیم، مددکار افرادی را به توانمندی می‌رساند که نیاز به توجه ویژه‌ای در اجتماع دارند.
وی به برخی از مشکلات کار در حیطه مددکاری نیز اشاره کرد و افزود: اگر دغدغه رفع آسیب در جامعه را داریم باید به حوزه مددکاری از سوی مدیران مربوط توجه شود اما متأسفانه ما می‌بینیم مدیران به سادگی از فعالیت‌های مددکاری می‌گذرند و دغدغه‌های مددکار در این راستا به خوبی درک نمی‌شود؛ چرا که ارتباط مستقیم با مددجو ندارند و این مددکاران هستند که مستقیما با مددجویان در ارتباط هستند و نیازهایشان را درک می‌کنند.
این مددکار افزود: باید در حوزه مددکاری اختیارات گسترده‌ای به مددکاران داده شود و همینطور منابع مالی مناسبی به‌منظور استفاده درست و بجا در زمان مناسب در اختیار مددکار قرار گیرد چون در بسیاری از بحران‌ها به‌دلیل انجام فرایند اداری کمک به مراجع گذشت زمان مشکلی را به مرحله‌ای می‌رساند که بسیار دشوار می‌شود اما اگر در زمان مناسب اختیارات و منابع در اختیار مددکار باشد می‌تواند واکنش سریع و به موقع انجام داد.
وی تصریح کرد: اختیارات مددکاری و فعالیت‌های تخصصی مددکاری خانواده و اجتماعی برکسی پوشیده نیست و یک تعریف واحد در تمام دنیا دارد اما برخی مواقع سیستم کاری دست مددکاران در توانمندسازی مراجع را بسته و البته باید گفت که مددکاران همواره با توجه به مسائل گفته شده مظلوم و در واقع اغلب بیش از توان و اختیارات محدودشان برای مراجعان زمان و انرژی صرف می‌کنند چون در واقع تمام انسان‌ها به نوعی مددکار ذاتی هستند که میل به کمک به هم‌نوع را در خود نهان دارند اما مددکاران با دارا بودن تخصص و علم این رشته بیشتر در زمینه کمک‌رسانی فعال و پیشگام هستند و باید با توجه ویژه به این حوزه از آسیب‌های فردی و خانوادگی پیشگیری کرد.
وی با اشاره به برخی از مشکلات پیش‌روی در حوزه مددکاری عنوان کرد: در واقع امروز مددکارن خود نیاز به توانمندسازی از سوی مسئولان و مدیران دارند و در صورت عدم حمایت لازم نمی‌توان انتظار لازم از فعالیت‌های مددکاری داشت و این یک واقعیت است اگر بخواهیم جامعه‌ای سالم و عاری از جرم داشته باشیم باید دلسوزانه فکر کنیم و برای پیشگیری از آسیب‌ها در حوزه مالی باید مدیران دست و دلباز باشند.
این مددکار افزود: درخصوص انجمن حمایت از زندانیان کرمانشاه هم به دلیل منابع محدود مالی و بالا بودن تعداد خانواده‌های نیازمند زندانیان در واقع فعالیت‌های این انجمن توانایی لازم برای حل معضلات این خانواده‌ها را ندارد اما نباید از همین فعالیت‌ها چشم پوشید چون همین حمایت‌های کوچک کور سوی امید بسیاری از خانواده‌ها است که هیچ پناهی ندارند و انجمن حمایت از زندانیان کرمانشاه همواره در انجام رسالت خود درخصوص حمایت از خانواده‌های بی‌بضاعت زندانیان دست‌یابی به‌سوی سازمان‌ها و نهادهای مربوط را داشته اما متأسفانه تاکنون آگاه‌سازی مناسبی در خصوص این نهاد در سطح جامعه انجام نشده است.
کریمی در پایان افزود: امیدواریم با حمایت مسئولان و مدیران دلسوز در این حوزه بتوانیم فعالیت‌های انجمن حمایت از زندانیان را به جایی برسانیم که با افتخار افراد آسیب‌دیده را به مرحله شکوفایی و توانمندی برسانیم.
انتهای پیام

captcha