به گزارش ایکنا از کرمانشاه، در ادامه سلسله نشستهای سینما کتاب؛ نشست تحلیل و بررسی تطبیقی کتاب «اینک شوکران» و فیلم سینمایی «دلتنگیهای عاشقانه» در کرمانشاه برگزار شد.
این نشست به مناسبت هفته کتاب و در ادامه سلسله نشستهای سینما کتاب با همکاری حوزه هنری استان در محل ادارهکل کتابخانههای عمومی کرمانشاه برپا شد. در این برنامه رضا کریمی، معاون ادارهکل کتابخانههای عمومی استان کرمانشاه و اسفندیار رشیدی، منتقد سینمایی و ادبی حضور داشتند.
رضا کریمی، معاون ادارهکل کتابخانههای عمومی استان کرمانشاه در این برنامه، اظهار کرد: کارگردان روایت آزادی از کتاب داشته و نمیخواهد شخصیت عرفانی را به تصویر بکشد، چون میخواسته از شعار زدگی اجتناب کند، اما باید تأمل کرد آیا عرفانی بودن و شعارزدگی یکی است.
وی افزود: «مریم برادران» در نامه اعتراضیاش به کارگردان گفته این خواب تفسیر به رأی شده است. کارگردان نخواسته و نتوانسته پیوند این دور را درک کند و عرفان را شعارزدگی تلقی کرده است، منوچهر که در کتاب مدام اهل نماز و اشک است در فیلم خشک و کم فروغ است و جذابیت او فقط اصطلاحاً در لحظه بودن او است. فرشته هم فقط یکبار در بیمارستان نماز میخواند و چادری بودنش در ابتدا ندیده گرفته میشود.
کریمی تصریح کرد: وجه اشتراک فیلم و کتاب این است که هر دو عاشقانه هستند و در هر دو عشق به کمال میرسد. در انتها همسر شهید آنقدر کمال یافته که از خود خواهی دور میشود.
اسفندیار رشیدی، منتقد سینمایی و ادبی در ادامه، افزود: این نوع جلسات باید به صورت مستمر برگزار شود تا جوانان تغذیه فکری شوند.
وی بیان کرد: بین نویسنده و کارگردان در آثار زیادی اختلاف نظر دیده میشود و بهترین راه این است که نویسنده در نگارش فیلمنامه نقش داشته باشد.
رشیدی تصریح کرد: معنویتی که در کتاب است در فیلم دیده نمیشود، ولی هر دو فیلم از مصائب جنگ گفتند که چگونه فراتر از اراده انسانها خوشیهای آنان را تغییر میدهد.
ونوس قادری، کارشناس مسئول امور کتابخانههای عمومی استان کرمانشاه گفت: بسیاری از اطلاعات مهم در خصوص زندگی شهید وجود دارد که نه در کتاب و نه در فیلم نیامده است. داستان به خوبی شخصیت منوچهر را از زبان فرشته بیان میکند و این رمان روایت عشق و تلاقی آن با جنگ است و اینک منوچهر جهاد و دفاع از کشورش را بر عشق ترجیح میدهد تا سرانجام راهی میشود برای شناخت عمیقی از خدا و عشق او بالاتر از عشق زمینیاش است.
وی اظهار کرد: یکی از دلایلی که موجب اهتمام ویژه فعالان فرهنگی و نویسندگان متعهد به خلق آثار درباره زندگی شهدا و سیره آنها میشود این است که ما به ابعاد زندگی آنها و اخلاق آنها در اجتماع در ارتباط با پدر و مادر و خانواده و تعهدات اجتماعی آنها بیشتر آشنا شویم.
قادری افزود: باید بدانیم که یکی از دشواریهای تبدیل مصاحبه به نوشتار و روایت این است که دیالوگها باید در طرح و صحنه قرار گیرد و ضمن شخصیتپردازی دقیق حوادث در بستر زمان و مکان صحیح وقایع قرار بگیرند و این کار مستلزم مطالعات جانبی گستردهای است؛ بنابراین به نظر میرسد که نویسنده مطالعات جانبی چندانی برای پیاده کردن دیالوگها و تبدیل آنها به کتاب روایت و درمان انجام نداده است، زیرا راوی تنها خاطرات خود را روایت میکند.
انتهای پیام