کد خبر: 4108661
تاریخ انتشار : ۳۰ آذر ۱۴۰۱ - ۱۰:۱۱
شو چلٌه؛

شب «یلدا» در کرمانشاه

آداب شب یلدا، آدابی زیبا و دل‌نشین در بین ایرانیان از دوران باستان تا امروز بوده که سینه به سینه بین اقوام ایرانی منقل شده و به شکل امروزی خود رسیده است.

شب «یلدا»

به گزارش ایکنا از کرمانشاه، آداب و رسوم شب یلدا در کرمانشاه با گذشت زمان تغییرات بسیاری نکرده و خانواده‌ها با دور هم جمع شدن در خانه بزرگان، پدر بزرگ‌ها و مادر بزرگ‌ها و دور هم‌نشینی با گفتن داستان‌های قدیمی با یاد بلندترین شب سال به درازای یک دقیقه اولین روز‌های سرد سال را به گرمی جشن می‌گیرند.

یلدا به معنای زایش، زاد روز یا تولد است و حتی در برخی آداب و رسوم ایران باستان این شب را به نام «شب چله» می‌شناسند.

در این شب خانواده‌ها با جمع شدن در خانه یکی از بزرگان با گفتن داستان‌های قدیمی شامل افسانه‌ها تا سپیده دم بشارت شکست تاریکی و ظلمت و آمدن روشنایی و گرمی را می‌دهند. در این شب بزرگان با پهن کردن سفره و تزئین آن با تنقلات محلی از اهل خانواده پذیرایی می‌کنند و به داستان‌سرایی می‌پردازند که یکی از زیبایی‌های این شب به حساب می‌آید.

یکی از آداب زیبای شب یلدا در استان کرمانشاه گرفتن فال حافظ است که مردم با اعتقادات خاص خود رهنمودهایش را چراغ راه مشکلات خود در زندگی قرار می‌دهند.

ایرانیان چند هزار سال است که شب یلدا آخرین شب پاییز را که درازترین و تاریکترین شب در طول سال است تا سپیده دم بیدار می‌مانند تا کنار یکدیگر خود را سرگرم کنند تا اندوه غیبت خورشید و تاریکی و سردی روحیه آنان را تضعیف نکند.

از دیگر رسوم این شب در کرمانشاه شاهنامه‌خوانی است و شاهنامه به دلیل داشتن یک صبغه قدیمی و باستانی و شورآفرین از دیرباز در بین مردم این دیار از قدمت و قداست بالایی برخوردار بوده و کهن‌سالان و جوانان با دور هم جمع شدن در خانه بزرگان، داستان‌سرایی می‌کنند.

آیین شب یلدا یا همان شب چله همراه با خوردن آجیل مخصوص، هندوانه و انار انجام می‌گیرد که همه جنبه نمادین دارد و نشانه برکت، تندرستی، فراوانی و شادکامی است.

یکی از اهداف برگزاری این شب دورهمی و هم‌نشینی و تحمل سرمای زمستان و وحدت بیشتر بین خانواده و دعا برای رزق و روزی است.

انتهای پیام
captcha