به گزارش
خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) از کرمانشاه، لیلةالرغائب؛ شبی در میان ایام و لیالی ماه رجب و اولین شب جمعه این ماه که نامی خاص را به خود اختصاص داده که از آن «حلقه اتصال ملک و ملکوت» یاد میکنند.
شبی پرقدر و عظمت در معارف اسلامی که در آن بهمعنای راز و نیاز و بندگی نزدیکتر میشویم و عرض نیاز به ساحت آن بینیاز بندهنواز میبریم.
شبی که با مناسک، آداب و اعمالی باشکوه، زیبا و معنوی همراه است تا رحمت الهی را بر زمینیان فرود آورد.
لیلةالرغائب، شبی که آرزو و دعا راهی میشود برای اتصال با آسمان و نجوای عاشقانه با خدا، پلی برای عبور از مرز زمین به آسمان و هنگامه باران رحمت و بهار یاد دوست که برکاتی بیشمار ما را میهمان میکند.
و این شب موعد و میعادی برای همه دلدادگان کوی دوست و مشتاقان و شیفتگان وادی اوست.
اعمال شب آرزوهاعملى بافضیلت بسیار، از حضرت رسول خدا(ص) وارد شده که آن را سید در کتاب «اقبال» و علّامه حلى در «اجازه بنىزهره» نقل
کردهاند
بعضى از فضیلت آن اینکه بهسبب انجام آن، گناهان بسیاری آمرزیده مىشود و نیز نمازى در آن وارد شده و هرکه آن را بهجاى آورد حق تعالى ثواب آن را بهنیکوترین صورت و با روى گشاده و درخشان و زبانى گویا بهسوى او مىفرستد. کیفیت این نماز چنین است: اولین پنجشنبه ماه رجب را روزه مىدارى، چون شب جمعه داخل شود، بین نماز مغرب و عشا، دوازده رکعت نماز بهجاى مىآورى، هر دو رکعت با یک سلام، به این ترتیب که در هر رکعت یک مرتبه سوره «حمد» و سه مرتبه «سوره قدر» و دوازده مرتبه «سوره توحید» مىخوانى و هنگامى که از نماز فارغ شدى هفتاد مرتبه مىگویى: «اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ النَّبِیِّ الْأُمِّیِّ وَ عَلَى آلِهِ [وَ آلِ مُحَمَّدٍ].» خدایا بر محمد پیامبر درس ناخوانده و خاندانش درود فرست.
سپس به سجده مىروى و هفتاد مرتبه میگویى: «سُبُّوحٌ قُدُّوسٌ رَبُّ الْمَلائِکَةِ وَ الرُّوحِ.» پاک و منزّه است پروردگار فرشتگان و روح، آنگاه سر از سجده برمىدارى و هفتاد مرتبه مىگویى: «رَبِّ اغْفِرْ وَ ارْحَمْ وَ تَجَاوَزْ عَمَّا تَعْلَمُ إِنَّکَ أَنْتَ الْعَلِیُّ الْأَعْظَمُ.» پروردگارا مرا بیامرز و بر من مهر ورز و از آنچه از من مىدانى بگذر، تو خداى برتر و بزرگترى.
دوباره به سجده مىروى و هفتاد مرتبه مىگویى: «سُبُّوحٌ قُدُّوسٌ رَبُّ الْمَلائِکَةِ وَ الرُّوحِ» پاک و منزّه است پروردگار فرشتگان و روح. سپس حاجت خود را مىطلبى که بهخواست خدا برآورده خواهد شد.
در مفاتیح الجنان مرحوم شیخ عباس محدث قمی همچنین در خصوص ماه رجب المرجب آمده است: آگاه باش زیارت حضرت امام رضا(ع) در ماه رجب مستحب است و انجام آن در این ماه امتیاز خاصى دارد، همانگونه که انجام عمره در ماه رجب فضیلت دارد تا جایى که روایت شده انجام آن در این ماه، در فضیلت همتاى حج است.
همچنین نقل شده که حضرت سجاد(ع) در ماه رجب به عمره مشرف شده بود، و شب و روز نزد کعبه نماز مىخواند، و در حالى که پیوسته در سجده بود این ذکر از زبان ایشان شنیده مىشد: «عَظُمَ الذَّنْبُ مِنْ عَبْدِکَ فَلْیَحْسُنِ الْعَفْوُ مِنْ عِنْدِکَ.» گناه از بندهات بزرگ شده، پس بگذر، گذشت از سوى تو زیبا باشد.
زمان بجا آوردن نماز لیلةالرغائبدر اولین شب جمعه ماه رجب بین نماز مغرب و عشا دوازده رکعت نماز بهعنوان نماز لیلةالرغائب مستحب است، هر دو رکعت به یک سلام و در هر رکعت از آن یک مرتبه حمد و سه مرتبه «انّا أنزلناه» و دوازده مرتبه «قل هو الله احد» میخوانی و چون فارغ شدی از نماز هفتاد مرتبه میگویی: «اللهم صل علی محمد النبی الامّی و علی آله» پس به سجده میروی و هفتاد مرتبه میگویی: «سبّوحٌ قدوسٌ رَبّ الملائکة وَ الرّوح»، سپس سر از سجده برمیداری و هفتاد مرتبه میگویی: «رَبِّ اغفِر و ارحَم و تَجاوَز عَمّا تَعلَم إنَّک أنتَ العَلی الأعظَم»، باز به سجده میروی و هفتاد مرتبه میگویی: «سبّوحٌ قدوسٌ رَبّ الملائکة وَ الرّوح»، و حاجت خود را میطلبی که ان شاء الله برآورده خواهد شد.(1) چون بهنظر مراجع معظم تقلید پایان وقت نماز عشا، نصفشب است، وقتی که شب را از اول غروب تا اذان صبح حساب کرده و تقسیم بر دو کنیم، نصفشب شرعی معین میشود. نصفشب شرعی غالباً حدود 11 ساعت و یک ربع بعد از اذان ظهر است.(2) وقت استحباب نماز مذکور بین نماز مغرب و عشاء است، شما هر اندازه نماز عشاء را به تأخیر بیندازید میتوانید این نماز را بخوانید چون بین نماز مغرب و عشاء صادق است البته قضای نماز مستحبی را بهقصد رجاء میتوان خواند.