حجتالاسلام عباس دهقان، استاد دانشگاه آزاد اسلامی در گفتوگو با
خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) از کرمانشاه، با اشاره به روششناسی قرآن و علوم قرآنی، گفت: صرفنظر از تفسیر قرآن که عمر آن به آغاز بعثت و رسالت باز میگردد، بیش از هزاران عنوان کتاب به زبانهای مختلف شاهد آثار گرانقدر آن است.
وی افزود: موضوعات مختلف دیگری درباره قرآن وجود دارد که برخی از آنها مورد توجه قرآنپژوهان قرار گرفته و به برخی توجه کمتری مبذول شده است.
حجتالاسلام دهقان با اشاره به این مطلب که از بین موضوعات متنوع قرآنی برخی عناوین بیشتر مورد توجه و اهتمام محققان و قرآنپژوهان از جمله قرائات قرآن، ادبیات قرآن، مفردات قرآن، معارف علمی قرآن، ناسخ و منسوخ، امثال قرآن، تأویل در قرآن، تاریخ قرآن، تجوید قرآن، ترجمه قرآن، تحدّیات قرآن، پاسخ شبهات قرآنی، دائرهالمعارف قرآنی، غریب قرآن، قصص قرآن، قرآن و کتابهای آسمانی دیگر، محکم و متشابه، مستشرقان و قرآن، مفسران قرآن، علوم قرآنی، پیامها و اندیشه سیاسی قرآن و هزاران موضوع دیگر است اما در این میان نقش بنیادین در فهم صحیح همه موضوعات قرآنی مسأله مبانی و روشهای تفسیر قرآن است.
استا دانشگاه آزاد در ادامه تصریح کرد: مسأله مبانی و روشهای تفسیر قرآن است که محور اصلی مجموعه بههم پیوسته موضوعات قرآنی است بهرغم چنین جایگاهی و اهمیتی آنچه در زمینه روششناسی قرآن از آثار گذشتگان باز مانده است اگر نگوییم ناچیز و اندک است با اطمینان میتوان گفت کافی هم نیست.
وی افزود: گسترش دامنه هرمونوتیک به متون مقدس و اخیراً به قلمرو کتاب الهی قرآن ضرورت روششناختی قرآن را بیش از گذشته شفاف کرده است.
حجتالاسلام دهقان تصریح کرد: بدون تردید با اعمال روش هرمنوتیک بسیاری از موضوعات قرآنی از عرصه پژوهشهای قرآنی خارج میشود و زمینهبسیاری از آنها براساس اصل تاریخمند به دست گذشته سپرده میشود و تفسیر قرآن حال و هوای اندیشههای نو را پیدا میکند و به اصالت، جاودانگی، شمولیت، جزمیت، جامعیت و قابل انطباق بودن آن خدشهدار میشود.
وی در پایان اظهار کرد: همچنان که منطق برای فلسفه و علم اصول فقه برای فقه ابزار صیانت و روش استنتاج صحیح محسوب میشود مباحث روششناختی قرآن در صیانت قرآن در برابر تحریفها و ارائه صحیح استنتاجهای متناسب با نیازهای زمان نقشمحوری را ایفا میکند.