کد خبر: 4371243
تاریخ انتشار : ۳۱ مرداد ۱۴۰۵ - ۱۷:۴۶

رونمایی از تابلوی نقاشی «یاران خراسانی» در حوزه هنری

آیین رونمایی از تابلوی نقاشی «یاران خراسانی» اثر علی بحرینی، همزمان با سالروز آغاز ولایت امام زمان(عج) در نگاه‌خانه سوره حوزه هنری برگزار شد.

تابلو

به گزارش خبرنگار ایکنا، آیین رونمایی از تابلوی نقاشی «یاران خراسانی» اثر علی بحرینی، همزمان با سالروز آغاز ولایت امام زمان(عج)، در نگاه‌خانه سوره حوزه هنری، امروز ۳۱ مرداد برگزار شد.

علی بحرینی، هنرمند نقاش در این مراسم رونمایی ضمن معرفی این اثر، به تفصیل درباره ایده، روند خلق و مفاهیم نهفته در تابلوی «یاران خراسانی» سخن گفت و ابعاد مختلف این اثر مهدوی را تشریح کرد.

بحرینی با اشاره به اینکه «یاران خراسانی» یکی از ۱۰ اثر مجموعه «منجی» است که خلق آن از سال ۱۴۰۳ آغاز شده است، اظهار کرد: تمامی آثار این مجموعه بر اساس احادیث معتبر در منابع شیعه به تصویر کشیده شده است. تلاش من بر این بوده که هیچ‌گونه برداشت شخصی یا ذوقی در کار نباشد و هرچه ترسیم می‌شود، ریشه در روایات و متون دینی داشته باشد. برای هر اثر، ده‌ها حدیث از کتب معتبر مانند بحارالانوار، غیبت نعمانی و کمال‌الدین صدوق را مطالعه و سپس با مشاوره با کارشناسان دینی، ترکیب‌بندی نهایی را طراحی کرده‌ام.

وی در ادامه با تأکید بر تأثیر شهادت رهبر شهید در شکل‌گیری ایده اصلی این تابلو، بیان کرد: وقتی کار روی تابلوی «یاران خراسانی» را آغاز کردم، در مراحل پایانی بودم که شهادت رهبر شهیدمان اتفاق افتاد. این واقعه تلخ، چنان تأثیری بر من گذاشت که ناگهان به این ایده رسیدم که چرا نباید رهبر شهید را در کنار منجی عالم بشریت به تصویر بکشم؟ از آنجا که در منابع دینی داریم شهدا در زمان ظهور، محشور شده و در رکاب امام زمان(عج) خواهند بود، این فکر در من جرقه زد که حضور سیدالشهدای مقاومت و همچنین سردار دل‌ها، حاج قاسم سلیمانی را پشت سر حضرت ولی‌عصر(عج) ترسیم کنم. به نظرم رسید که این تابلو، نه تنها یک اثر هنری، بلکه سندی تصویری از پیوند مقاومت و مهدویت است.

بحرینی در ادامه درباره جنبه‌های فرهنگی و ایرانی‌‌سازی این اثر، گفت: آنچه «یاران خراسانی» را از سایر آثار مجموعه «منجی» متمایز می‌کند، رویکرد ویژه آن به فرهنگ ایرانی است. من سعی کرده‌ام در این تابلو، آیین‌ها و سنت‌های کهن ایرانی را در بستر جشن بزرگ ظهور به تصویر بکشم. برای نمونه، در گوشه‌ای از تابلو، صحنه نقل و شیرینی پهن کردن را می‌بینید که نماد پذیرایی و مهمان‌نوازی ایرانی است. در بخش دیگری، صحنه قربانی کردن گوسفند را داریم که نشان از سنت دیرینه عید قربان و همچنین آیین‌های شادی‌آفرین در فرهنگ ما دارد. همچنین اسپند دود کردن که در باور ایرانیان برای دفع چشم‌زخم و شگون‌آوری انجام می‌شود، با ظرافت تمام در ترکیب‌بندی گنجانده شده است. این عناصر نه‌تنها یک اثر دینی، بلکه یک اثر هویتی و ملی خلق کرده است که مخاطب ایرانی با دیدن آن، حس آشنایی و تعلق عمیقی پیدا می‌کند.

این هنرمند انقلابی با اشاره به وسعت و جامعیت مجموعه «منجی»، تصریح کرد: مجموعه «منجی» به دو فصل اصلی تقسیم می‌شود. فصل نخست که خوشبختانه به پایان رسیده، از ولادت باسعادت امام زمان(عج) آغاز و تا شهادت امام حسن عسکری(ع) و سپس آغاز غیبت صغری و کبری را پوشش می‌دهد. اما فصل دوم که در دست برنامه‌ریزی و طراحی است، به اتفاقات آخرالزمان، نشانه‌های ظهور، جنگ‌های پایانی، خروج سفیانی، طلوع خورشید از مغرب و در نهایت زمان حکومت عدل‌گستر حضرت مهدی(عج) می‌پردازد. همه این صحنه‌ها بر اساس دقیق‌ترین روایات تاریخی و حدیثی طراحی خواهند شد تا یک مجموعه روایی و مستند را شکل دهند.

بحرینی در بخش دیگری از سخنان خود به آسیب‌شناسی آثار مهدوی در هنرهای تجسمی پرداخت و اظهار کرد: متأسفانه جای یک مجموعه منسجم و روایی درباره امام زمان(عج) در هنرهای تجسمی ما کاملاً خالی است. بیشتر آثاری که تاکنون خلق شده، یا تک‌تابلو هستند و نگاه جزیره‌ای دارند، یا به شدت تحت تأثیر تصاویر کلیشه‌ای و غیر ایرانی قرار گرفته‌اند. من هدفم این بود که با مجموعه «منجی»، یک سنگ‌بنا بگذارم برای یک خیزش بزرگ هنری. امیدوارم این حرکت، جرقه‌ای شود برای دیگر هنرمندان جوان و مستعد تا به سمت خلق آثار مهدوی با نگاه بومی، مستند و هنرمندانه حرکت کنند. معتقدم اگر هر هنرمند متعهدی، حتی یک تابلو با موضوع مهدویت خلق کند، می‌توانیم در طول چند سال، گنجینه غنی از هنر مهدوی داشته باشیم که هم از نظر کمّی و هم کیفی، پاسخگوی نیاز نسل جوان باشد.

وی در پایان با اشاره به استقبال بی‌نظیر از تابلوی «یاران خراسانی» در روز رونمایی، گفت: خوشحالم که این اثر توانسته با مخاطب ایرانی ارتباط برقرار کند. بسیاری از بازدیدکنندگان از حوزه هنری، هنگام مواجهه با این تابلو، اشک در چشمانشان حلقه زد و بارها از من پرسیدند که چرا تاکنون چنین اثری دیده نشده بود. این بازخوردها، نشان می‌دهد جامعه ما تشنه چنین آثاری است که هم به باورهای دینی وفادار باشد و هم با فرهنگ و هویت ایرانی پیوند بخورد. من به شخصه معتقدم که هنر مهدوی، هنر آینده ایران است و باید بیش از پیش به آن پرداخته شود.

تابلوی «یاران خراسانی» با ابعاد ۲۰۰ در ۱۵۰ سانتی‌متر و با تکنیک رنگ‌ روغن روی بوم، یکی از بزرگ‌ترین آثار مجموعه «منجی» به شمار می‌رود که پس از این رونمایی، برای نمایش عمومی در معرض دید علاقه‌مندان قرار خواهد گرفت. حوزه هنری انقلاب اسلامی نیز برنامه دارد تا در آینده‌ای نزدیک، نمایشگاهی جامع از تمامی آثار مجموعه «منجی» برپا کند تا مخاطبان بتوانند این روایت تصویری از تولد تا حکومت منجی عالم بشریت را از نزدیک مشاهده کنند.

انتهای پیام
خبرنگار:
داوود کنشلو
captcha