کد خبر: 4237515
تاریخ انتشار : ۲۹ شهريور ۱۴۰۳ - ۱۲:۳۳

جنگ تحمیلی از زمستان ۱۳۵۸ در مناطق مرزی کرمانشاه آغاز شد

سردار مهدی‌خوانی با اشاره به اینکه جنگ تحمیلی بر کشورمان عملاَ از سال ۱۳۵۸ در مناطق مرزی کرمانشاه آغاز شد، گفت: جنگ تحمیلی از زمستان ۱۳۵۸ در مناطق مرزی کرمانشاه آغاز شده بود و در شهریور ۱۳۵۹ حجم حملات به‌طور بی‌سابقه‌ای افزایش یافت و با اشغال منطقه «خانلیلی» رسماَ جنگ تحمیلی بر کشورمان به سرکردگی رژیم بعث عراق و حمایت همه‌جانبه کشور‌های غربی آغاز شد.

برگزاری دومین نشست تخصصی نقش کرمانشاه در عملیات‌های دفاع مقدس

به گزارش ایکنا از کرمانشاه، دومین نشست تخصصی نقش کرمانشاه در عملیات‌های دفاع مقدس روز گذشته، ۲۸ شهریورماه با حضور سردار سیدرضا موسوی، سردار رضا شاه‌ویسی و سردار مجتبی مهدی‌خانی در سالن شهید نوروزنژاد سازمان جهاددانشگاهی کرمانشاه در آستانه هفته دفاع مقدس برگزار شد.

در ابتدا سردار مجتبی مهدی‌خانی، از فرماندهان دوران هشت سال دفاع مقدس با گرامیداشت هفته وحدت همچنین هفته دفاع مقدس، اظهار کرد: ما در ادبیات جنگ و دفاع اصطلاحات و واژه‌هایی داریم تحت عنوان جنگ، اما جنگ در کشورمان با پسوند تحمیلی است و این تحمیلی بودن ناظر بر آن است که جنگ خواست دولت، نظام و مردم ما نبوده بلکه دشمنان و از جمله رژیم حزب بعث عراق به سرکردگی صدام با پشتیبانی و حمایت دنیای غرب جنگی را بر ملت ایران تحمیل کردند که در برابر این رخداد یک حماسه‌ای شکل گرفت که از این حماسه ما تحت عنوان دفاع یاد می‌کنیم که با پسوند مقدس همراه است و این دفاع را مقدس می‌شماریم از این‌رو که مبتنی بر اعتقادات دینی و میهنی ماست.

وی با گرامیداشت یاد و خاطره ۹ هزار و ۸۰۰ شهید این دیار و غرب کشور، افزود: جنگ مقاطع مختلفی را به همراه داشته که یکی از این مقاطع پیش از آغاز جنگ است همچنین تاریخ شروع رسمی جنگ ۳۱ شهریور ۱۳۵۹ است، اما پیش از آن ۲۶ شهریورماه صدام در برابر دوربین خبرنگاران قرار گرفت و یک نسخه از قرارداد رسمی حسن همجواری ۱۹۷۵ الجزایر را پاره کرد و عملاَ اعلام کرد که این قرارداد برای ما موضوعیت ندارد و همین هم مبنایی شد تا جنگ را با دولت و ملت ایران آغاز کند.

سردار مهدی‌خانی تصریح کرد: ما جنگ را اگر به سه بخش تقسیم کنیم شمال غرب، غرب و جنوب غرب، استان کرمانشاه در منطقه غرب و در جبهه میانی جنگ قرار می‌گیرد. استان کرمانشاه و بخش شمالی استان ایلام به عنوان جبهه میانی جنگ محسوب می‌شوند که اجرای طرح مانور ارتش عراق در این منطقه در غرب و جبهه میانی توسط سپاه دوم ارتش بعث عراق اجرا شد.

وی اظهار کرد: استان کرمانشاه از تخت اورامان مرز شمالی روستای هانی گرمله امتداد پیدا می‌کند و در جنوب غرب و در جنوب مرز به سومار ختم می‌شود چیزی بالغ بر ۳۰۰ کیلومتر مرز مشترک ایران و عراق در این منطقه هست. سپاه دوم عراق در جبهه میانی یعنی در استان کرمانشاه و بخشی از استان ایلام ماموریت خودش را به انجام می‌رساند و در استان کرمانشاه محوربندی که ارتش عراق داشت سه جبهه را به روی ما گشود و در سه محور در استان کرمانشاه عملیات خودش را در محور خانقین به محور خسروی به قصرشیرین به سرپل‌ذهاب به دامنه ارتقاعات پاتاق آغاز کرد.

این فرمانده دوران دفاع مقدس یادآور شد: در مقابل نیرو‌های نظامی کشورمان در جناح چپ این منطقه و در شمال قصرشیرین به دشت ذهاب به شهر سرپل‌ذهاب و در جناح راست این منطقه در جنوب قصرشیرین به گیلانغرب مسئولیت هرکدام از این محور‌ها در محور سرپل ذهاب لشکر ۶ زرهی در محور جناح شمال قصرشیرین لشکر ۸ پیاده و در منطقه گیلانغرب لشکر ۴ پیاده مسئولیت اجرای عملیات را بر عهده داشتند.

وی در ادامه با بیان برخی از رخداد‌های جنگ در استان کرمانشاه، یادآور شد: واقعیت امر این است که در ابتدای پیشروی، سپاه دوم ارتش بعث عراق توانست به اهدافی دست پیدا کند و مناطقی را از ایران را به اشغال خود در بیاورد البته ناگفته نماند در ۱۴ شهریورماه سال ۱۳۵۹ یعنی چیزی در حدود ۱۷ روز به تهاجم رسمی ارتش عراق اینها آمدند و منطقه‌ای به نام «خانلیلی» پاسگاه خانلیلی ایران در مسیر جاده قصرشیرین به نفت شهر را به اشغال خودشان در آوردند که ما باید بپردازیم به تحرکات و ناآرامی‌هایی که ارتش بعث عراق پیش از تهاجم رسمی علیه ما انجام داده یک مورد آن در استان کرمانشاه همین است و مقام معظم رهبری در سفرشان به کرمانشاه فرمودند که جنگ در این استان آغاز شد و در این استان ختم شد و این آغاز شدن ناظر بر اشغال همین حدود ۱۰۰ کلیومتر خاک ایران در منطقه خانلیلی است.

مهدی‌خانی افزود: وقتی که خسروی و قصرشیرین به اشغال در می‌آید و دشمن پیشرویش را به سمت ارتفاعات پاتاق انجام می‌دهد موفق نمی‌شود ساعاتی را در شهر سرپل‌ذهاب استقرار پیدا بکند که پس از آن در ارتفاعات منطقه ارتش عراق استقرار پیدا کرد و در محور قصرشیرین به گیلانغرب در فاصله ۵۵ کیلومتری از قصرشیرین تا شهر گیلانغرب لشکر چهار پیاده عراق پیشرویش را به سمت این شهر آغاز کرد، اما در نتیجه یک اراده عمومی، مردمی و خودجوش در کنار پاسداران وقت سپاه گیلانغرب و بخشی از مدافعینی که همان شب توسط خود ما در مأموریتی که به کرمانشاه داشتیم همراه خودمان به گیلانغرب آوردیم در سحرگاه همان روز به مقابله ارتش عراق پرداختیم.

جنگ تحمیلی سرشار از عبرت‌های تاریخی برای ملت ایران

وی خاطرنشان کرد: ارتش عراق با مقاومت پاسداران و مردم در باغ فلاحت شهر و در محله مهدیه در ورودی دروازه غربی شهر گیلانغرب روبه‌رو شد و طی ساعت‌ها درگیری با نیرو‌های پیش‌قراول و خط مقدم، مردم توانستند حماسه‌ای بیافرینند که حقیقتاَ در استان کرمانشاه یکی از نقطه‌های عطف دفاع مقدس است.

این فرمانده دوران دفاع مقدس تصریح کرد: در همان حماسه مردم و پاسداران توانستند تا ده کیلومتر ارتش عراق را از این محور به عقب برانند و این یک حماسه تاریخی است که متأسفانه همانند روز سوسنگرد، دزفول و آزادسازی خرمشهر به ثبت نرسیده که حقیقتاَ این احمال در ثبت است که مناسبتی تحت عنوان مقاومت مردمی گیلانغرب هنوز در تقویم رسمی کشور ثبت و ضبط نیست.

وی در ادامه افزود: ما در طول هشت سال دفاع مقدس در استان کرمانشاه در سه محور عملیات‌های بسیار متنوع و مختلفی را در سطوح کوچک، متوسط و بزرگ به لطف خدا و به همت مردم و همت توانای رزمندگان، ایثارگران و جانفشانی شهیدانمان به مرحله اجرا گذاشتیم تا دشمن در این منطقه احساس امنیت و آرامش نداشته باشد.

سردار مهدی‌خانی اظهار کرد: می‌دانید استان کرمانشاه بر سر راه مواصلاتی مهم استراتژیک تهران و بغداد قرار دارد و ارتش عراق این منطقه را اشغال کرد تا بتواند از امنیت بغداد اطمینان خاطر پیدا کند بنابراین جنگ در این استان بسیار حائز اهمیت بوده، چون در نقطه صفر مرزی تا شهر بغداد تنها ۱۸۰ کیلومتر فاصله هست بر این اساس در محور پاوه و نوسود عملیات‌هایی به مرحله اجرا درآمد در محور قصرشیرین، سرپل‌ذهاب و گیلانغرب همینطور و در جبهه نفت شهر و سومار ما حدود ۴۳ عملیات در سطوح مختلف انجام دادیم که در بین این عملیات‌ها، عملیات‌های شاخص و نام‌آوری هستند که می‌توان به عملیات مرصاد، عملیات والفجر ۱۰ در سال ۱۳۶۶ در محور نوسود به حلبچه، عملیات مطلع‌الفجر در منطقه عمومی سرپل‌ذهاب و گیلانغرب در ۲۰ آذر ۱۳۶۰، عملیات طریق‌القدس در ۲۰ بهمن سال ۱۳۶۲ در منطقه شاخ شمیران، عملیات سرپل‌ذهاب و عملیات بازی‌دراز اشاره کرد.

وی در پایان با اشاره به اینکه جنگ تحمیلی بر کشورمان عملاَ از سال ۱۳۵۸ در مناطق مرزی کرمانشاه آغاز شد، گفت: جنگ تحمیلی از زمستان ۱۳۵۸ در مناطق مرزی کرمانشاه آغاز شده بود و در شهریور ۱۳۵۹ حجم حملات به‌طور بی‌سابقه‌ای افزایش یافت و با اشغال منطقه «خانلیلی» رسماَ جنگ تحمیلی بر کشورمان به سرکردگی رژیم بعص عراق و حمایت همه‌جانبه کشور‌های غربی آغاز شد.

سردار سیدرضا موسوی، از فرماندهان هشت سال دفاع مقدس نیز در ادامه این نشست با بیان اینکه دلاورمردی رزمندگان و مردم در دوران هشت سال دفاع مقدس نباید به دست فراموشی سپرده شود، افزود: رشادت ملت ایران در هشت سال دفاع مقدس باید نسل به نسل برای جوانان بازگو شود تا آنان بدانند که برای حفظ خاک پاک این سرزمین چه جوانانی جان خود را در طبق اخلاص گذاشتند.

وی اظهار کرد: لازم است تا جوانان بدانند امروز دشمنان به مانند هشت سال دفاع مقدس برای سلطه بر سرمایه و ثروت‌های غنی این سرزمین لحظه شماری می‌کنند، اما غیرت مردان مرد این سرزمین مانع و سدی در برابر افکار پلیدشان است.

این فرمانده هشت سال دفاع مقدس یادآور شد: موقعیت ایران به لحاظ استراتژیکی و برخورداری کشورمان از منابع غنی روزمینی و زیرزمینی چشم جهانیان را به دنبال خود دارد و نیاز است تا این حقایق برای جوانان مطرح شود تا بدانند که دشمن برای وجب به وجب این خاک دندان تیز کرده است.

سردار موسوی در پایان با گرامیداشت یاد و خاطره شهدای والامقام، رزمندگان و دلاورمردان هشت سال دفاع مقدس، گفت: ملتی که تاریخ خود را فراموش کند مغلوب است و جنگ تحمیلی درس‌ها و عبرت‌های فراوانی را برای ما به همراه دارد که نباید فراموش کنیم.

انتهای پیام
captcha