قیامی که کمر طاغوت را شکست + فیلم
کد خبر: 4122773
تاریخ انتشار : ۲۹ بهمن ۱۴۰۱ - ۰۹:۲۵

قیامی که کمر طاغوت را شکست + فیلم

قیام مردم تبریز در ۲۹ بهمن ۱۳۵۶ خورشیدی علیه محمدرضا پهلوی یکی از وقایع مهم تاریخ معاصر ایران به شمار می‌رود که اعتراضات پی‌درپی مردمی در سراسر ایران را به دنبال داشت و باعث زیادتر شدن شعله انقلاب و شکننده‌ترشدن رژیم پهلوی شد.

قیام 29 بهمن مردم تبریزقیام تاریخی مردم تبریز در روز 29 بهمن 56 شاید یک جرقه‌ای بزرگ در تاریخ انقلاب ایران شناخته شود که این جرقه در نهایت به یک آتش بزرگ در میان مردم تبدیل شد و ملت ایران را به لرزه درآورد تا این‌که یک سال بعد و در بهمن 57، پیروزی را برای این ملت به ارمغان آورد. شروع داستان این قیام به دیماه سال 56 باز می‌گردد. در این ماه، کارتر، رئیس جمهور آمریکا، وارد تهران شد. چگونگی مراسم ضیافت شام، نحوه‌ حضور اعضای خانواده سلطنت در آن و سخنان اغراق آمیز کارتر در ستایش از شاه، باعث تعجب همگان شد.

خلاصه آن که کارتر ایران را ( جزیره ثبات) در یکی از پرآشوب ترین نقاط جهان خواند. سرمستی شاه از تمجید کارتر و حمایت آمریکا و کشورهای غربی از حکومتش موجب شد تا پس از پایان سفر کارتر، شاه همان روز دستور دهد که مقالهای شدیدالحن علیه امام خمینی (ره) نوشته شود.

یک هفته پس از بازدید کارتر مقاله‌ معروف به ( ایران و استعمار سرخ و سیاه) با امضای مستعار احمد رشیدی مطلق در روزنامه اطلاعات روز هفدهم دی ماه 1356 به چاپ رسید. در آن مقاله، امام خمینی (ره) به شدت مورد حمله و توهین قرار گرفته بود. انتشار مقاله‌ی اهانت آمیز در روزنامه اطلاعات با واکنش فوری طلاب، روحانیون و مردم قم رو به رو شد. تظاهرات روز نوزدهم دی ماه، منتهی به حمله نیروهای نظامی به مردم شد. که طی آن، 14 نفر کشته و عده‌ِ زیادی مجروح و حجمعی از علما و روحانیون نیز دستگیر و تبعید شدند.

اما دامنه‌ِ اعتراض‌ها افزایش یافت. در 29 بهمن ماه 56 در شهر تبریز، برای شهدای قم، مراسم اربعین برگزار شد و ارتش، مردم را به گلوله بست. در این قیام تاریخی مردم تبریز، که نشانگر روی جدیدی از خشونت‌های ظالمانه خاندان سلطنتی بود، نخستین بار شعار «مرگ بر شاه» در میان مردم جاری گشت و آنقدر بر روی مردم سایر شهرها تاثیر گذاشت که به مناسبت برگزاری چهلم شهدای این قیام، مردم یزد نیز شروع به اعتراضات خود کردند اما بار دیگر جنایت 29 بهمن تکرار شد و سپس درگیری‌ها، شهر به شهر ادامه یافت.

این درگیری‌ها روز به روز جنبه‌های سیاه تری می‌یافت تا این‌که در مرداد سال 57، 477 نفر در پی جنایت مهیب ساواک، گماشته‌ی رژیم پهلوی، در آتش سوزی سینما رکس جان دادند. اتفاقات بسیاری تا بهمن ماه 57 رخ داد. هزاران مردم بیگناه در درگیری‌های ارتش با آن‌ها، کشته و مجروم شدند اما مردم غیور ایران تا پای جان ایستادگی کردند و نگذاشتند که استکبار داخلی، مجال آرامش داشته باشد. و در نهایت با تلاش و همت میلیونی ملت ایران، انقلابی که ریشه‌های آن به عقاید، هویت، شرعیت، احترام، عزت و تعصب یک ملت دامن زده بود، به پیروزی رسید.

 

انتهای پیام
captcha